Muumihahmojen mystinen menneisyys
Kun kävin muumijaksoja läpi, huomasin, että kaikki Muumipapan menneisyydessä ei oikein täsmää.
⛔STOP⛔
Seuraavaksi tiedossa juonipaljastuksia, joten jos et ole katsonut muumeja ja et halua spoilereita, lopeta lukeminen tähän ja siirry seuraavaan julkaisuun 🚧
Muumipapan menneisyyden laittaminen aikajanalle on hieman hankalaa. Muumipapan muistelmissa hän kertoo, että hänet hylättiin orpokotiin ja hän lähti seikkailemaan. perusti ystäviensä Frediksonin, (joka on itseasiassa Hosulin, eli Nipsun isän setä)Hosulin ja Juksun kanssa siirtokunnan ja pelasti monen seikkailun jälkeen Mamman merestä ja rakastui. Ensimmäisessä kirjassa Muumipappa on erossa Mammasta ja Muumipeikosta, kunnes löytävät taas toisensa ja Muumilaakson. Jossain kirjassa sanotaan, että he rupesivat kutsumaan laaksoa Muumilaaksoksi, koska löysivät sen, mutta Aikakone jaksossa kerrotaan, että muinaiset muumit asuttivat Muumilaaksoa tuhansia vuosia sitten ja kuolivat sukupuuttoon, mutta Talven vieraita jaksossa Tuutikki taas sanoo, että esi-isät asuvat kaakeliuunissa. Auringonpimennys jaksossa Pappa sanoo, että on nähnyt auringonpimennyksen viimeksi lapsena, Leija jaksossa Muumipappa sanoo, ettei ole lennättänyt leijaa vuosiin. Muumipapan toinen nuoruus jaksossa hän uskoo tulleensa Mamman kanssa vanhuuden höperöksi. Joulutarina jaksossa Muumipappa puhuu lapsuudesta Jenii-tädin luona ja Koulu kutsuu jaksossa on Muumipapan koulukaveri ja he vierailevat vanhalla koulullaan, joka ei ole kaukana. Muumilaakson ulkopuolella on koulu, mutta jostain syystä Muumipeikko, Nipsu, Niiskuneiti, Myy ja Nuuskamuikkunen eivät käy sitä. Musta Kreivitär jaksossa todetaan Muumipapan olevan Kreivin ainoa perijä, miksei Jenni-tätiä ole mainittu. Muumipapan muistelmissa hän kertoo, että on kertonut koko nuoruutensa ja että hänen kirjoittamansa muistelmat alkavat siitä, kun hän tapasi Mamman. Missä välissä hän siis kävi koulua ja asui Jenni-tädin kanssa?
Myös Mymmeleiden sukuhaara on mielenkiintoinen tarkastelun aihe. Jaksossa Muumipeikko rakentaa talon käy ilmi, että Pikku Myyn äiti on äiti monelle. Kymmenen pikkusisarusta, Myy, Mymmeli ja kenties myös Nuuskamuikkunen. Vaikkakin useammassa jaksossa vihjaillaan romanssia Myyn ja Muikkusen välille ja Myy sitä ehdottaakin, useat lähteet kertovat Myyn ja Muikkusen olevan vähintään sisarpuolia. Kenties tästä syystä Muikkunen ei innostu ajatuksesta, vaan putoaa järkytyksestä jokeen jaksossa Rosvoja Muumilaaksossa. Mitäpä jos Pikku Myy ei tiedäkään olevansa Muikkusen sisko? Tämän blogin mukaan pikku Myy olisikin vanhempi ja esiintyisi jo Muumipeikon muistelmissa. Että Mymmelin tytär olisi Mymmeli ja Pikku Myy syntyisi sarjassa. Itse taas uskon, että Mymmelin tyttären täytyy olla Nuuskamuikkusen äiti ja Juksu hänen isänsä. Edellä mainittu teoria ei siksikään voi pitää paikkaansa, kun Muumipappa sanoo Myylle "ei ihme, että hän muistutti sinua, sillä hän on äitisi" Näin ollen myös Mymmelin ja ehkä Muikkusenkin. Mymmelillä ja Myyllä saattaa olla eri isä, tai ovat täysverisiä sisaruksia. Kukapa tietää, jos Juksu olikin Mymmelin tyttären salarakas tai nuoruuden ihastus. He kuitenkin tanssivat sarjassa kekenään eikä Juksu näytä lämpimiä tunteita Mymmelin tyttären äitiä kohtaan. Luulen itseasiassa, että Mymmeli on vanhempi kuin Nuuskamuikkunen. Saattaa toki olla, että jos Juksu kuitenkin on Mymmeli seniorin kanssa mennyt yhteen, on sarjassa syntyvä vauva tosiasiassa Mymmeli, Nuuskamuikkunen on tullut myöhemmin ja Myy voisi muuten olla iltatähti, mutta hänellähän on kymmenen vielä pienempää sisarusta. Paras selitys on, että koska Mymmelin tyttären äidillä oli monta lasta, myös Mymmelin tyttärestä tuli suurperheen äiti ja näin ollen hän on Mymmelin, Nuuskamuikkusen, Myyn ja kymmenen nimettömän lapsen äiti. Tästä(kin) asiasta voi olla montaa mieltä. Kirjat ehkä selittäisivät enemmän. Pohjaan päätelmäni pitkälti Muumilaakson tarinoita sarjaan ja se on osittain epätarkka.
Hauska ristiriita on myös se, että aikakonehan rakennettiin vahingossa ompelukoneen ja kellon osista, mutta myöhemmissä jaksoissa sanotaan monesti, että pappa suunnitteli ja rakensi aikakonetta kauan. Tässä näkee kuinka vähän uudempiin jaksoihin laadullisesti ja sisällöllisesti panostettiin, tai pikemminkin ei panostettu. Myös tyylillisesti aivan erilaisia, esim Muumit muinaisuudessa 2 jaksossa Muumipeikko jää ilmaan jakson loputtua ja hahmot viimeisimmissä jaksoissa huutavat koko ajan japanilaisanimen tyypilliseen tapaan. Myös aikajana heittelee. Aikaisemmista jaksoista tutut hahmot kuten Aliisa ja Niisku, jotka lupaavat palata, eivät koskaan palaa. Sarjaahan tehtiin kahdessa osassa. Alkuperäistä Muumilaakson tarinoita oli vain 78 jaksoa joista viimeinen oli Kohti etelää, jossa Aliisa ja Niisku poistuvat. Sarjalle tehtiin jatkoksi vielä 26 jaksoa. Animointi, juoni, ääninäyttelijätyö ja laatu ei ole näissä yltänyt alkuperäisen tasolle, mutta kyllähän näitä nyt katsoo, mutta kipeää paikoitellen tekee. 2000-luvun lapsille nämä 26 jaksoa (poislukien Suomessa kielletyt jaksot) ovat ehkä yhtä aitoja Muumilaakson tarinoita-jaksoja, mutta meille kasari ja ysäri lapsille ne ovat kuin leffojen huonot jatko-osat. Melkein verrattavissa Poliisiopisto 4-7. a.k.a "aika huono ja viimeset olis voinu jättää tekemättä"
Kommentit
Lähetä kommentti